- افشای کمیسیون و پاداش بازاریابان
با توجه به بند 6 مصوبه مورخ 26/07/1401 و بند (5) مصوبات مورخ 16/12/1401 کمیته نظارت، به منظور تامین حسن جریان رقابت میان شرکت ها، پیشگیری از رفتار فریبنده بازاریابان سطوح بالاتر نسبت به بازاریابان سطوح پایین، کاهش کاهش رفتارهای اغواگرانه نسبت به افراد تازه وارد یا متقاضی ورود، تصمیم گیری بر اساس اطلاعات واقعی و نظر به اینکه اکثریت بازاریابان به درآمدی که به آن ها وعده داده شده است نمی رسند وفق بند 7 ماده (10)، جزء (14) بند الف ماده (13) و ماده (16) آیین نامه موضوع مواد (2) ، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی، شرکت های بازاریابی شبکه ای مکلفاند پس از 6 ماه از زمان آغاز به فعالیت به شرح ذیل وفق جداول پیوست اقدام نمایند.
1.میانگین کمیسیون و پاداش بازه های مختلف درآمدی (ردههای مدیرتی شرکتها و بازههای درآمدی پیشنهادی در جدول «الف») را به صورت ماهیانه بر روی صفحه اصلی وب سایت شرکت منتشر نمایند.
2.افشای اطلاعات باید شامل تمامی سطوح بازاریابان اعم از بالاترین سطوح تا پایینترین سطوح بازاریابان باشد به طوری که گزارش مالی افرادی که کمتر از یکسال نیز در شرکت فعالیت مینمایند باید در گزارش افشا شده شرکت درج شده باشد.
3.گزارش مذکور باید دقیق واضح باشد (به عنوان مثال: با اندازه مناسب و با فونت خوانا، به صورت قابل فهم ارائه شده باشد، در مجاورت مطلب یا تصاویری که باعث به حاشیه رفتن گزارش افشای کمیسیون و پاداش باشد قرار داده نشود و در صفحه مجزا در وب سایت شرکت در معرض دید همه کاربرای عادی قرار گرفته و موارد در داخل میز کار به صورت مجزا درج گردد، شرکتها اجازه درج آن در پاورقی و قسمتهای دیگر سایت را ندارند).
4.انتشار گزارش فوق باید به نحوی باشد که امکان مشاهده آن برای کلیه افراد وجود داشته باشد و دسترسی به آن نیازمند داشتن دسترسی خاصی نباشد.
5.گزارش باید شامل میزان کار (زمان اختصاص داده شده و نوع فعالیت) که بازاریابان برای رسیدن به آن سطح داشتهاند باشد (به طور مثال، زمان آغاز فعالیت ایشان به ماه و یا میزان ساعت کار در طول روز و... به طوری که اطمینان حاصل شود که بازاریابان جدیدالورود بتوانند درک درست و دقیقی از زمان و کاری که برای رسیدن به درآمد کسب کنند داشته باشند )
6.شرکتها باید محاسبات خود را به نحوی انجام دهند که میانگین ردهها و سطحها به سمت اعداد بالاتر انحراف نداشته باشد.
7.جدول «الف» شامل درصد اختصاص یافته از کل طرح سوددهی میباشد و جدول «ب» ناظر بر سود خرده فروشی و جدول «ج» شامل ردههای مدیریتی طرح سوددهی شرکت است.
جدول الف
جدول ب

جدول ج

- اطلاعیه شرکتهای دارای پروانه کسب بازاریابی شبکه ای
پیرو بخشنامه شماره 60/226550 مورخ 1396/10/12 در راستای حسن نظارت بر شرکتهای بازاریابی شبکه ای، جلوگیری از فعالیت شعب غیرمجاز آن ها و تجمیع اطلاعات مربوط به شعب و انتشار آن در وب سایت کمیته نظارت، کلیه شرکتها مکلف اند پس از شناسایی این شعب مراتب را به پلیس اماکن عمومی ناجا گزارش و همچنین به دبیرخانه کمیته نظارت منعکس نمایند.
- الزام شرکتهای بازاریابی شبکه ای به تطبیق فعالیتها با قوانین و مقررات
به گزارش روابط عمومی دبیرخانه، این نشست در راستای اقدامات نظارتی پیشگیرانه و همچنین کاهش انحراف و تخلف شرکتهای بازاریابی شبکهای با مدیران شرکتهای موصوف برگزار شد.
در این جلسات ضمن تبیین مجدد ماموریت و وظائف نظارتی در آئیننامه اجرائی مواد (2)، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی، موارد لازم از جمله ضرورت و اهمیت موضوع بازپسگیری کالا، جلوگیری از راهاندازی شعب و برگزاری همایش بدون مجوز، توزیع عادلانه کمیسیون وپاداش به بازاریابان و تحدید سطوح پرداخت به مدیران شرکتها مورد تاکید قرار گرفت.
این موارد در حقیقت به عنوان اتمام حجت و آخرین فرصت به شرکتهای مذکور ابلاغ شد، تا با قید فوریت نسبت به اصلاح عملکرد و ارتقاء سطح نظارت درون سازمانی خود اقدامات لازم را بهعمل آورند
گفتنی است در این جلسه، معتمد وزیری، رئیس مرکز اصناف و بازرگانان ایران از تشدید نظارت در ارتباط با عملکرد این شرکتها خبر داد و گفت: در راستای نظارت پیشگیرانه، علاوه بر برگزاری جلسات مذکور با شرکتهای دارای مجوز در برخی از حوزههایی که عدم وجود ضابطه باعث ایجاد زمینه برای فعالیتهای غیرقانونی شده، تبیین فوری ضوابط و چارچوبهایی برای ایجاد شفافیت، شناسایی و غربالگری کسبوکارهای متخلف با همکاری دستگاههای ذیربط هم در دستور کار قرار گرفته است.
همچنین آئیننامه اجرایی نیز متناسب با درخواستهای صدور مجوز مورد بازبینی قرار خواهد گرفت.
معتمد وزیری در ادامه از تهیه پیشنویس قانون ساماندهی و نظارت بر فعالیتهای شبکهای خبر داد و گفت: در جهت رفع خلاء و چالشهای قانونی نظارت برفعالیت شرکتهای دارای مجوز و همچنین برخورد با مجموعههای فاقد مجوز و تمیز آنها با خصایص فعالیتهای هرمی، نسبت به تهیه پیشنویس قانون ساماندهی و نظارت بر فعالیت بازاریابی شبکهای نیز اقدام شده است.
وی خاطر نشان کرد: در این پیشنویس سعی شده تمامی فعالان، اعم از شرکتهای بازاریابی شبکهای و بازاریابان مشمول آن شوند و برای تخلف هریک از آنها ضمانت اجرائی جداگانه وضع شده است که در نهایت پس از رعایت تشریفات مقرر به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
رئیس مرکز اصناف تصریح کرد: در راستای نظارت سلبی، بخش گزارش فیلترینگ و پلمب سامانه دبیرخانه کمیته نظارت به آدرس easnaf.mimt.gov.ir راهاندازی شده و گزارش مردمی واصله جهت رسیدگی و اعمال ضمانت اجرائی موصوف در دستور کار قرار گرفته است.
معتمد وزیری در ادامه اظهار داشت: تاکنون چندین سایت که بدون مجوز مبادرت به فعالیت کردهاند دفاتر مربوط به آنها در دست پلمب است، همچنین عملکرد چند سایت نیز پس از طرح در کمیته نظارت به مراجع قضائی ارسال شد.
رییس مرکز اصناف در پایان تاکید کرد: فعالیت بازاریابی شبکهای هرچند گسترده است، اما سایتهایی که به صورت پنهانی و مخفی مبادرت به فعالیت میکنند، قابل شناسایی هستند و توصیه میشود که سایت های بدون مجوز پس از دریافت مجوز و تطبیق خود با مقررات، شروع به فعالیت نمایند. در غیر اینصورت سایتها و دفاتر مذکور مسدود و پلمب خواهند شد و متعاقب آن به مراجع قضایی معرفی میشوند.
به گزارش روابط عمومی دبیرخانه باتوجه به هماهنگی لازم با اعضای کمیته نظارت مقررشد، همزمان با تشدید نظارت بر شرکتهای دارای مجوز، کارگروهی جهت شناسایی و برخورد بهموقع با فعالیت بازاریابی شبکه ای بدون مجوز تشکیل گردد. این کارگروه قرار است نسبت به شناسایی مستمر و پلمب شعب/دفاتر و وب سایتهای فاقد مجوز از طریق نیروی انتظامی اقدام کند.
درضمن باتوجه به گستردگی امر و پراکندگی وب سایتهای فاقد مجوز در سطح کشور از ظرفیت نظارتی کمیتههای نظارت متناظر استانی که در آئین نامه اجرایی پیشبینی شده است بیشتر استفاده خواهد شد.
گفتنی است، با هماهنگی دستگاههای عضو کمیته مقرر شد به منظور افزایش دامنه نظارت و همسو نمودن کمیتههای متناظر استانی و هماهنگی بیشتر فیمابین در هفتههای آتی جلسات مشترک با ردههای متناظر کمیته استانی برگزار گردد.
- جلوگیری از رفتارها و شیوه های فریبنده و تبلیغ خلاف واقع
به نقل از دبیرخانه کمیته نظارت بر عمکرد شرکتهای بازاریابی شبکه ای:
از آنجائیکه بازاریابان شرکت ها با توسل به رفتارها و شیوه های فریبنده، تبلیغ خلاف واقع و اغواگرایانه در شبکه های اجتماعی( نظیر اینستاگرام، واتس آپ و تلگرام) در حال معرفی و تبلیغات شرکت و جذب بازاریابان جدید می باشند، به نحوی که با یک جستجو ساده نام شرکت و تیم های فروش، براحتی این رفتارها قابل مشاهده بوده و تمامی این موارد می تواند ادله ای برای احراز تخلف شرکت و بازاریابان مربوطه محسوب گردد؛ لذا در راستای جلوگیری از ارتکاب به تخلف مذکور موضوع بند(7) ماده(10) و بند(14) بخش(الف) ماده(13) آیین نامه موضوع مواد(2)، (12) و تبصره ماده(87) قانون نظام صنفی، کلیه شرکت ها با گنجاندن مفاد این ابلاغیه در دستورالعمل های رفتاری و انگیزشی بازاریابان و گروه های فروش خود، بطور مستمر با جستجو نام شرکت و تیم های فروش مربوطه درصفحات اجتماعی (نظیر اینستاگرام، واتس آپ و تلگرام)، بسترهای درج آگهی و اشترک ویدئو و... باید از هرگونه بازنمایی شفاهی، کتبی یا تصویری ارائه شده شامل موارد زیر اجتناب نمایند.
1. ادعای فرصت درآمدی غیر از طرح سوددهی مصوب که بازاریاب از طریق آن ممکن است درآمد چند سطحی کسب نماید. ( نظیر کسب درآمد از طریق توکن ، رمرز ارز، درآمد روزانه یا هفتگی).
2. استفاده از تکنیکهای فروش با فشار بالا جهت تحت فشار قرار دادن بازاریابان جدید بنحوی که فرصت مطالعه و فکر کردن بازاریاب درخصوص پیوستن به شرکت و خرید محصولات سلب نماید. (به کارگیری هر شیوه ای که محدودیت زمان را یادآوری کند و اصرار و پافشاری را شامل گردد. مانند آخرین پیشنهاد، آخرین فرصت، آخرین نفر، اگر اکنون اقدام نشود فرصت از دست خواهد رفت.)
3. هر عملی که سبب برانگیختن و تحریک به منظور جذب بازاریاب جدید شود. (نظیر سوء استفاده از وضعیت زندگی و درآمدی اشخاص - بیان اینکه با پیوستن به شرکت، زندگی خود را تغییر دهید – تشویق به ترک شغل تمام وقت - کسب درآمد نجومی)
4. نمایش اغراق آمیز آپارتمان، ویلا و اتومبیلهای گران قیمت به عنوان ابزاری برای نشان دادن موفقیت و کسب درآمد خود جهت جذب بازاریاب جدید.
5. بکارگیری القاب و عناوین توسط بازاریاب که به منظور برتری، سلطه جویی و اعتبار بخشی خود نسبت به دیگر بازاریابان ( خارج از مفاد طرح سوددهی) باشد.
6. تاکید بر جذب بازاریابان جدید به عنوان تنها راه کسب درآمد.
7. تایید یا تجویز محصول توسط بازاریاب تحت عنوان متخصص فراتر از تخصص و تجربه حاصل از مصرف شخصی محصول باشد.
8. استفاده از نام ارگان ها و نهادهای دولتی و امنیتی به نحوی نشان دهنده نفوذ و قدرت شرکت باشد.
9. استفاده از اسامی، عناوین و نشان افراد و مؤسساتی که دارای شهرت هستند به نحوی که بازاریاب را فریب دهد
10. هر ادعای متضمن برتری یا جهانی بودن شرکت که بدون داشتن توانایی لازم بیان شود یا بدون هیچ حقیقت خاصی بصورت مبهم، کلی و اغراق آمیز باشد. ( نظیر کسب رتبه جهانی از بین شرکت های بازاریابی شبکه ای خارجی و فعالیت در خارج از کشور، داشتن دانشگاه و موسسات آموزشی)
11. هر ادعای متضمن برتری یا جهانی بودن محصولات بدون پشتوانه قانونی و استفاده از صفات تفضیلی و عالی به صورت صریح و یا به کارگیری هر شیوه دیگری در نگارش یا قرائت متن به منظور القای مفهوم برتر یا برترین بودن بدون تأیید مراجع ذی صلاح (شامل ترکیبات "معجزه آسا"، خاصیت درمانی و نتایج تضمین شده مصرف محصول).
12. ادعای کذب یا خلاف حقیقت که موجب فریب یا اشتباه جهت خرید محصول از نظر کمیت یا کیفیت شود.
13. استفاده ابزاری از زنان و کودکان که نقش اصلی را در معرفی محصولات و کسب درآمد شرکت ایفاء نمایند.
14. استناد به تقدیرنامه، جایزه و گواهی صادر شده از مراکز رسمی مورد تأیید مراجع ذی صلاح، فراتر از متن آنها.
مجدداً تاکید می شود؛ شرکت ها درخصوص رعایت موارد مزبور، دستورالعمل های شفاف و کارآمدی تدوین و به بازاریابان خود بخصوص بازاریابان سطوح بالاتر که راهبری گروه های فروش را برعهده دارند ابلاغ نموده و با اجرای دقیق و قاطع آن فعالیت بازاریاب خاطی را حسب مورد محدود یا تعلیق نموده و بدینوسیله زمینه پیشگیری و فرهنگسازی برای دیگر بازاریابان را فراهم آورند. در ضمن باتوجه به رابطه قراردادی بین شرکت و بازاریابان و انتفاع شرکت از اعمال آنها، کلیه شرکت ها مکلفند؛ نتیجه نظارت و برخورد را ضمن انتشار کد بازاریابی شبکه ای فرد خاطی و توضیح کامل در ارتباط با نفی رفتارها و شیوه های مذکور در سایت شرکت به همراه مستندات کافی به این مرکز ارائه کنند که نشان دهد این رفتارها و شیوه های غیر قانونی به آن شرکت ارتباط نداشته یا اینکه اقدامات لازم جهت برخورد با بازاریاب خاطی انجام پذیرفته است. بدیهی است از پایان بهمن ماه سال جاری این ابلاغیه، به عنوان معیار ارزیابی عملکرد شرکت های بازاریابی شبکه ای از جانب کمیته نظارت و کمیتههای متناظر استانی مورد عمل قرارخواهد گرفته و مطابق با مقررات با شرکت و بازاریاب متخلف رفتار میگردد.
به اطلاع کاربران و کلیه فعالین شرکت های بازاریابی شبکه ای می رساند؛
نظر به وصول گزارشات از سازمان های صنعت، معدن و تجارت استان ها درخصوص حضور افراد با سن کمتر از 18سال سن در شعب شرکتهای بازاریابی شبکهای، از آنجائیکه طبق بند (3) ماده (10) آیین نامه اجرایی موضوع مواد (2)، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی، جذب بازاریاب از بین افراد کمتر از 18 سال سن ممنوع است ، کلیه شرکت ها موظفند؛ تا پایان ماه جاری، حداقل از طریق یکی از سامانه های دارای مجوز (از جمله امتاء، سماوا و شاهکار) که دارای قابلیت تفکیک افراد زیر 18سال سن از سایر افراد می باشد، بر روی بسترهای الکترونیکی خود (اعم از وب سایت و نرم افزار موبایل) ، قابلیت احراز هویت بازاریابان را (تا زمان ایجاد ساز و کار لازم در سامانه یونی کد)، پیاده سازی و اجراء نمایند؛ بنحوی که حداکثر تا تاریخ 10/10/1400 از این طریق، هویت و سن کلیه بازاریابان ثبت نام شده احراز شود.
بدیهی است بعد از مهلت مذکور، هیچ عذری پذیرفته نخواهد شد و درصورت مشاهده افراد زیر 18سال سن به عنوان بازاریاب در محل شعب، با شرکت و بازاریاب معرف برخورد قانونی بعمل خواهد آمد. درضمن این بخشنامه، نافی اتصال مستمر وب سایت شرکت با سامانه یونی کد نمی باشد.
-
- ممنوعیت پرداختها از طریق توکن و رمز ارز
به نقل از دبیرخانه کمیته نظارت بر عملکرد شرکتهای بازاریابی شبکه ای:
با عنایت به گزارشات واصله درخصوص شبکه سازی و پرداخت کمیسیون و پاداش چند سطحی از طریق رمرز ارزهای در سطح کشور و سوالات مطروحه راجع به امکان پرداخت کمیسیون و پاداش به بازاریابان شرکت های بازاریابی شبکه ای از طریق رمرز ارز معتبر به آگاهی می رساند:
براساس بند (2) ماده (10) آییننامه اجرایی مواد (2)، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام همچنین وفق بند (13) ماده مذکور، تمامی تراکنشهای مالی شرکت ها (از قبیل خرید، فروش و پرداخت حق کمیسیون و پاداش) باید از طریق سیستم بانکی کشور به نام شرکت صورت پذیرد. از آنجایی که پرداخت حق کمیسیون و پاداش از طریق توکن و رمزارز در آیین نامه مذکور و سیستم بانکی کشور تعریف نشده است نمیتوان در ازای پاداش یا حق کمیسیون بازاریابان، به آنها رمرز ارز پرداخت شود.
چنانچه شرکت باتوجه به تحریم بانکهای کشور و یا وضعیت خاص بازاریابان درخارج از کشور، قادر به استفاده از سیستم بانکی نباشد، میتواند با استفاده از نهادهای حقوقی موجود همچون وکالت، افتتاح حساب به نمایندگی و یا موارد مشابه، حسابهای بانکی بازاریابان را تعریف و پاداش و حق کمیسیون را واریز نماید. بدیهی است که استفاده از این سازوکار، صرفاً در شرایطی که به سبب تحریم نمیتوان از سیستم بانکی استفاده نمود برای بازاریابان خارج از ایران امکانپذیر است.
درضمن با توجه به تهدیدات و مخاطرات معامله رمرز ارز، کلیه شرکت ها حتی باید نظارت کافی بر بازاریابان خود درخصوص ممانعت ایشان از تبلیغ، خرید و فروش و یا معامله توکن و رمرز ارز در محل شعب شرکت به منظور ممانعت از جذب سرمایه مردم و بروز صدمات مالی بعمل آورند.
با توجه به اعلام مراتب مذکور، هیچ عذری پذیرفته نبوده و با متخلفین ( شرکت و بازاریاب) برخورد قانونی بعمل خواهد آمد.
- ضوابط فروش کالا در سبد فروش شرکت های بازاریابی شبکه ای
ضمن تاکید بر رعایت ضوابط فروش کالا موضوع مفاد آیین نامه اجرایی مواد (2)، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی اعلام می دارد؛ کمیته نظارت بر عملکرد بازاریابی شبکه ای همزمان درحال رسیدگی و تطبیق عملکرد شرکت ها براساس موارد مشروحه زیر می باشد:
1-برابر بند (7) ماده (1) آیین نامه، کالاهای مورد عرضه در سبد فروش باید هرسه شرط (درسبد قشر وسیعی از جامعه قرار داشته باشد، چندبار در سال توسط مصرف کننده نهایی تجدید خرید شود و مشابه آن در بازار وجود داشته باشد) را داشته باشد. بنابراین وجود کالایی خارج از شروط مذکور در سایت شرکت تخلف محسوب میگردد.
2-بارگذاری و فروش کالاها صرفاً در چارچوب فهرست گروه کالایی امکانپذیر است.
3-درصورتی که کالایی خارج از گروه فهرست مذکور باشد که از لحاظ شرکت دارای هرسه شرط (درسبد قشر وسیعی از جامعه قرار داشته باشد، چندبار در سال توسط مصرف کننده نهایی تجدید خرید شود و مشابه آن در بازار وجود داشته باشد) است بجای ارائه درخواست بارگذاری کالا ، باید کالای مذکور برای تصمیم گیری در کمیته نظارت پیشنهاد گردد. در غیر اینصورت سپری شدن مهلت مقرر در بند (3) بخشنامه شماره 422290/60 مورخ11/02/1396 حقی برای شرکت جهت فروش کالا ایجاد نمی نماید.
4- با توجه به مهلت شش ماه در ماده (24) آیین نامه، فروش کالای وارداتی ممنوع است. (موضوع بخشنامه شماره 219836/60 مورخ 04/10/1396)
5-مطابق بند (3) ماده (1) آیین نامه، شرکتها تنها مجاز به فروش محصولات تولید خود یا شرکت مادر (دارنده بیش از 50 درصد سهام و سرمایه) هستند و در صورت داشتن دو شرط مذکور استفاده از ظرفیت سایر واحدهای تولیدی مستلزم ارائه مجوز بهره برداری واحد تولیدی، قرارداد رسمی ظرفیت خالی و گواهی ثبت علامت تجاری کالا به نام شرکت بازاریابی شبکه ای می باشد. (موضوع بخشنامه های شماره 42290/60 مورخ 11/02/1396 و شماره 219836/60 مورخ4/10/ 1396)
6- برابر بند (ب) ماده (26) آیین نامه، درج قیمت محصول درصفحه اصلی سایت شرکت به منظور مشاهده و ارزیابی قیمت محصولات برای بازاریابان تازه وارد، مصرف کنندگان و دستگاه ناظر الزامی است. (موضوع بخشنامه شماره226539/60 مورخ 20/10/1395)
7-فروش مجموعه کالا (پک) و نحوه بازپسگیری آن صرفاً درچارچوب مصوبات کمیته نظارت امکانپذیر است. لذا برای فروش پک بایستی مانند سایر کالاها، مدارک مربوطه در سامانه www.easnaf.mimt.gov.ir بارگذاری گردد.
8-مطابق تبصره ماده (10) آیین نامه، شرکت ها بدون اعلام به کمیته حق افزایش قیمت کالا ندارند؛ مگر اینکه درصورت افزایش هزینه های تولید، قیمت جدید را با رعایت بخشنامه بند (3) بخشنامه شماره 42290/60 مورخ 11/02/1396 در سامانه کمیته اعلام نمایند.
بر اساس بند (3) ماده (1) و بند های (1) و (10) ماده (10) آیین نامه اجرایی مواد (2)،(12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی کلیه شرکتهای بازاریابی شبکهای موظفاند محصولات تولید خود یا شرکت مادر (دارنده بیش از50 درصد سهام و سرمایه) را به روش بازاریابی شبکهای به فروش رسانند. از این روی عرضه انواع کالا و خدمات درحوزه هایی اعم از بیمه، گردشگری، سلامت، باشگاه مشتریان، تخفیفهای گروهی و... در قالب روش فروش چند سطحی، خارج از فهرست محصولات مصرفی ارائه شده، مصداق تخلف است و به موجب بند (4) بخش (ب) ماده (13) آئیننامه با شرکت های خاطی رفتار خواهد شد.
- ممنوعیت پرداخت پاداش های استخری و جمعی
به اطلاع کاربران و کلیه فعالین شرکت های بازاریابی شبکه ای می رساند؛ با توجه به بند (4) ماده (9) آیین نامه اجرایی مواد (2)، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی و همچنین بند (4) مصوبه مورخ 99/6/4کمیته نظارت بر عملکرد شرکتهای بازاریابی شبکه ای و کسب و کارهای مجازی، پرداخت حق کمیسیون و پاداش با توجه به شرح وظایف بازاریاب ها تا 3 سطح (با قابلیت تعدیل سطوح) محدود میگردد، پرداخت هر گونه وجه و پاداش خارج از سطوح محدود ، تحت عناوین پاداش استخری، حجمی و .... ممنوع و خلاف آیین نامه فوق می باشد. بدیهی است مسئولیت هر گونه معرفی طرح سوددهی خارج از مقررات آیین نامه، بر عهده شرکت و بازاریابان متخلف می باشد
- لغو موقت همایش های شرکت های بازاریابی شبکه ای
درراستای سیاست های پیشگیری از انتشار هرچه بیشتر ویروس کرونا در سطح کشور درجلسه مورخ 98/12/21 کمیته موضوع ماده (15) آیین نامه مواد(2)، (12) وتبصره ماده (87) قانون نظام صنفی مقرر نمود؛ کلیه همایش های شرکت های بازاریابی شبکه ای تا اعلام شرایط عادی لغو گردد.
- شرط انقضاء قرارداد ( شرط فاسخ)
براساس اعلام نظر شماره 60/239713 مورخ 96/10/27 دبیرخانه کمیته نظارت، شرط منقضی شدن قرارداد فیمابین شرکت و بازاریابان براساس عدم خرید کالا در بازه زمانی یک ماهه، در این خصوص(ضمن محفوظ بودن حق عدم تمدید قرارداد از سوی شرکت) بدون رعایت ترتیبات و مهلت های موضوع بخشنامه شماره 60/57733 مورخ 95/03/04 از مصادیق "شرط فاسخ "تلقی گردیده و باطل است. بنابراین گذارندن چنین شرطی و عدم رعایت ترتیبات مقرر، زمینه ساز تحقق تخلف مندرج در ردیف (2) بند (الف) ماده (13) آییننامه اجرایی موضوع مواد (2)، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی خواهد شد.
پیرو مفاد بند (6) بخشنامه شماره 60/42290 مورخ 96/02/11 درخصوص بازپس گیری کالا، اعلام میدارد:خودداری از بازپس گیری محصولات صرفاً با اثبات "غیر قابل فروش مجدد بودن کالا"امکانپذیر بوده بنابراین دلایلی نظیر خاتمه قرارداد با تامین کنندگان ، جدید نبودن تاریخ تولید یا تغییر فصل خرید، تغییر فرمولاسیون محصول، تغییر قیمت کالا و عدم موجودی کالا در سبد فروش ممنوع است.بدیهی است، عدم رعایت موارد فوق، وفق بند (12) ماده (13) آیین نامه اجرایی مواد (2) ، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی تخلف محسوب می گردد.
- ایجاد ادله الکترونیکی به منظور حفظ حقوق بازاریابان
در راستای ایجاد ادله الکترونیکی به منظور تسریع و نظم بخشی به فرآیند رسیدگی به نارضایتی ها و حفظ حقوق بازاریابان، طی بخشنامه شماره 60/221309 مورخ 96/10/06شرکت ها موظف گردیده اند از تاریخ این بخشنامه در اسرع وقت نسبت به رعایت موارد اقدام نمایند.
- به استناد بند (14) ماده (10) آیین نامه اجرایی موضوع مواد (2) ،(12) و ماده (87) قانون نظام صنفی و تبصره آن، صورتحساب واریز کمیسیون و پاداش ماهیانه به همراه جزئیات دریافتی از هر بخش طرح سوددهی در زمان محاسبه کمیسیون در پایان ماه و نیز فاکتور خرید بلافاصله بعد از خرید از سایت ،هر یک از طریق پست الکترونیکی واحد شرکت، به پست الکترونیکی ثبت شده کاربر ارسال گردد.
- بر مبنای عرف تجاری و اصول کلی حقوقی مبنی بر قرار گرفتن یک نسخه از قرارداد در اختیار هریک از طرفین آن در زمان ثبت نام بازاریاب ، نسخه کامل از قرارداد و شرایط و ضوابط داخلی شرکت، از طریق پست الکترونیکی رسمی شرکت به پست الکترونیکی ثبت شده بازاریاب ارسال شود. عدم انجام این کار در حکم نقص بند (2) ماده (10) آیین نامه فوق الذکر می باشد.
- تعریف بازاریابی تک سطحی و هشدار به بازاریابان جهت عضویت در شرکت های فاقد مجوز بازاریابی شبکه ای
تعریف بازاریابی تک سطحی
به استناد ماده (1) آیین نامه اجرایی مواد (2)، (12) و تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی، بازاریابی تک سطحی روشی از فروش محصول است که در آن کلیه حق کمیسیون ها و پاداش ها براساس عملکرد فروش شخصی بازاریاب یا فروشنده پرداخت می شود. در این روش بازاریاب و فروشنده توانایی جذب و معرفی بازاریاب و فروشنده دیگر را به عنوان زیر مجموعه ندارد.
براساس این تعریف؛درصورت پرداخت هرگونه مبلغی به بازاریاب تحت هر عنوان نظیر جایزه و پاداش که ناشی از فروش دیگر بازاریابان است براساس بند (2) ماده (1) آیین نامه اجرائی تبصره ماده (87) قانون نظام صنفی از مصادیق بازاریابی شبکه ای خواهد بود و عضویت بازاریابان در این شرکت ها که فاقد "پروانه کسب بازاریابی شبکه ای" بوده غیر قانونی و دارای عواقب و مسئولیت های حقوقی و کیفری است.
- مدیران محترم شرکتهای بازاریابی شبکه ای
براساس بخشنامه شماره 60/42290 مورخ 96/2/11 دبیرخانه کمیته نظارت موضوع ابلاغ آیین نامه اجرایی چگونگی صدور مجوز و نحوه نظارت بر فعالیت افراد صنفی در فضای مجازی و بازاریابی شبکهای که به تایید هیات عالی نظارت و تصویب وزیر محترم صنعت، معدن وتجارت رسیده است توجه شرکت ها را به اهم موارد آن به شرح زیر معطوف می دارد:
1- براساس بند (3) ماده (1) آیین نامه مذکور، شرکت بازاریابی شبکه ای جهت بارگذاری محصولات جدید تنها مجاز به فروش محصولات تولید خود یا شرکت مادر (دارنده بیش از 50 درصد سهام و سرمایه) می باشد لذا کلیه شرکت ها تا تاریخ 96/7/28 مهلت خواهند داشت که سبد کالاهای خود را از این حیث با مقررات منطبق نمایند.
2- برابر بند (7) ماده (1) آیین نامه، کالاهای مورد عرضه در سبد فروش باید هرسه شرط( درسبد قشر وسیعی از جامعه قرار داشته باشد، چندبار در سال توسط مصرف کننده نهایی تجدید خرید شود و مشابه آن در بازار وجود داشته باشد) را داشته باشد. مهلت تطبیق محصولات موجودی با این مقررات تا تاریخ 96/7/28 است و برای بارگذاری کالاهای جدید رعایت این بند و بند بالا الزامی است.
3- دراجرای تبصره ذیل بند (1) ماده (10) آیین نامه، شرکت موظف است ظرف مدت هفت روز کاری قبل از درج مشخصات کالاها بر روی وبسایت خود، مدارک آن را به شرح زیر به این دبیرخانه ارسال نماید. بدیهی است درصورت اعلام نقص مدارک توسط این دبیرخانه، بارگذاری و فروش محصولات بر روی سایت مجاز نمی باشد.
-کاتالوگ محصولات مصرفی مطابق تعریف (7) ماده (1) آیین نامه.
-پروانه بهره برداری.
-حسب مورد مجوزهای بهداشتی و استاندارد جهت کالاهای مشمول.
-گواهینامه ثبت علامت تجاری.
- جدول برآورد هزینه کالاهای تولیدی خود مطابق فرم الگو.
-تعهد مبنی بر پذیرش تبعات ناشی از عدم رعایت ضوابط قیمتگذاری کالاهای تولیدی
- ارائه محدوده قیمتی کالاهای مشابه در بازار. (حداقل دو پیش فاکتور واحدهای تولیدی مختلف)
4- مطابق بند (5) ماده (7) آیین نامه، شرکت ها موظف اند وب سایت خود را مطایق با چک لیست های مصوب کمیته نظارت راه اندازی نمایند.
5- رعایت کلیه موارد مندرج در ماده (9) آیین نامه و چک لیست هایی که درچارچوب آن تهیه و ابلاغ می گردد برای ارائه طرح سوددهی وتغییرات آن الزامی است.
6- شرایط بازپس گیری کالا مطابق فرم قرار داد الگو مصوب کمیته می باشد (فرم الگو متعاقباً ابلاغ می گردد) لکن کیفیت بازپس گیری همانند بند (ط) ماده (9) آیین نامه سابق می باشد. شرکت ها به دلایلی مانند تغییر فصل خرید، تعییر فرمولاسیون محصول، تغییر برچسب قیمت کالا، عدم موجودی کالا در سبد فروش نمیتواند از اجرای حق بازپس گیری بازاریاب امتناع ورزند.
7- برابر بند (5) ماده (9) آیین نامه، شرکت موظف است حداکثر تا هفت روز پس از خاتمه هر ماه تعهدات مالی خود را در قبال بازاریابان مطابق طرح سوددهی مصوب انجام دهد.
8- شرکت موظف است طبق بند (6) ماده (10) آیین نامه، محتوای دوره های آموزشی خود را به دبیرخانه کمیته و در مورد شعب به سازمان های صنعت، معدن وتجارت برای تطبیق با مقررات ارائه نماید.
9- با توجه به تعریف بازاریاب در ماده (1) و بند (4) ماده (10) و ماده (11) آیین نامه عضویت ارکان و کارکنان شرکت از جمله مدیر عامل و مسئولین شعب به عنوان بازاریاب به عنوان بازاریاب ممنوع است.
10- در اجرای بند (6) ماده (10) آیین نامه، شرکت برای برگزاری همایش باید حداقل (10) روز قبل از برگزاری همایش توضیحات و اطلاعات کامل همایش را از جمله مطالبی که قصد ارائه دارد جهت صدور مجوز و همچنین محتوای ارائه شده را پس از برگزاری جهت تطبیق با مقررات به این دبیرخانه اعلام نماید.
11- در اجرای بند (15) ماده (10) آیین نامه، شرکت باید نسبت به ایجاد درگاهی با قابلیت ثبت در پایگاه داده های شرکت و ارائه کد رهگیری جهت رسیدگی به شکایات و نارضایتی ها بر روی وب سایت شرکت اقدام نماید. بنابراین ثبت اطلاعات در خارج از پایگاه داده شرکت ممنوع است.
12- برای تأسیس شعب طبق ماده (11) آییننامه علاوه بر صلاحیت فردی مسئول شعب، صلاحیت انتظامی و ترافیکی نیز مورد استعلام قرار خواهد گرفت. لذا منبعد در درخواست شرکت باید علاوه بر مشخصات مسئول شعبه، نشانی شعبه (به ویژه پلاک و کدپستی ) نیز بصورت دقیق درج شده باشد.
13- در ماده (13) این آیین نامه عناوین تخلفات احصاء و متناسب با آن مجازات مربوط به سه قسم: 1- اخطار کتبی، 2-تعلیق و تغییر رنگ نماد به زرد 3- ابطال پروانه کسب و تغییر رنگ نماد به قرمز دسته بندی شده است که علاوه بر اخطار، به تشخیص کمیته نظارت محدودیت هایی نظیر عدم راه اندازی شعب و عرضه محصولات جدید تا زمان اصلاح عملکرد شرکت و تطبیق آن با مقررات اعمال خواهد شد . لذا شرکت ها باید فهرست تخلفات را ضمن نصب در محل شرکت و شعب، بر روی سایت و جزوات آموزشی شرکت برای بازاریابان خود درج و اطلاع رسانی نمایند.
احکام این آیین نامه از جمله ضمانت اجرای تخلفات که در ذیل ماده (5) در ارتباط با کسب و کارهای مجازی، در حدودی که شرکت به فروش کالا یا ارائه خدمت در فضای مجازی مبادرت می ورزد، نیز لازمالاجراء خواهد بود .
14- براساس بند (12) ردیف (الف) ماده (13) آیین نامه، عدم رعایت بخشنامه های دبیرخانه کمیته تخلف محسوب می گردد لذا اهم بخشنامه های صادره مجدداً یادآوری و تاکید می گردد:
-ممنوعیت بکارگیری نرم افزار محاسبه کمیسیون وپاداش (شماره150634/60 مورخ 94/7/8)
- لزوم برگزاری همایش ها بصورت رایگان و بدون تعیین پیش شرط خرید مقدار مشخصی کالا (شماره 24605/60مورخ 95/1/18)
-ممنوعیت درج عبارت وزارت صنعت، معدن و تجارت بر روی تابلو و سایت شرکت ها (شماره 146207/60مورخ 28/6/ 95 و شماره 24563/60 مورخ 95/1/18)
-مستند سازی درخواست بازپس گیری کالا بر روی سایت (شماره 30863/60 مورخ 95/1/29)
-ممنوعیت انتشار عمومی درآمد بازاریابان (شماره 37516/60 مورخ 95/2/6)
- ممنوعیت اجرای موسیقی و بلیط فروشی در برگزاری همایش ها (شماره 91834/60 مورخ 95/4/21)
- الزام درج قیمت مصرف کننده بر روی کالاها و برروی سایت (شماره215945 مورخ 12/10/ 94 و شماره 226539/60مورخ 95/10/20)
-ممنوعیت استفاده از واژگان نامتعارف برای نامگذاری گروه های فروش (شماره 245024/60مورخ 95/11/13)
15- مطابق تشریفات مندرج تبصره (2) ماده (16) برای بازاریابان متخلف نیز محدودیت های لازم برای جلوگیری از فعالیت غیر قانونی اعمال خواهد شد.
16- مطابق ماده (16) آیین نامه، نظارت بر شرکت های بازاریابی و شعب آنها در دو سطح بصورت متمرکز از سوی کمیته نظارت موضوع ماده (15) و در سطح استان ها توسط ردههای متناظر استانی درحدود چک لیست های نظارتی صورت میپذیرد. لذا مدیران شعب مکلفند همکاریهای لازم جهت فراهم آوردن زمینه نظارت در سطح استان ها را داشته باشند.
- لزوم تطبیق وضعیت فعالیت شرکت های بازاریابی شبکه ای و عرضه کالا با آیین نامه
بدینوسیله اعلام می دارد آیین نامه چگونگی صدور مجوز و نحوه نظارت بر فعالیت افراد صنفی در فضای مجازی و بازاریابی شبکه ای (موضوع مواد «2»، «12» و تبصره ماده «87» نظام صنفی) که طی جلسات یکصد و دوازدهم و یکصد و سیزدهم هیات عالی نظارت در تاریخ های 1395/11/7 و 1395/12/1 به تایید هیات رسیده است، توسط وزیر محترم صنعت،معدن و تجارت تصویب و جهت اجرا ابلاغ گردیده است.
کلیه شرکت های بازاریابی شبکه ای که بر اساس مقررات قبلی ایجاد شده اند موظفند تا تاریخ 1396/7/28 وضعیت شرکت و محصولات خود را با مقررات آن منطبق نمایند.